Search
הגברת ספייה בת חוייאי _רצון אלוהים עליה
הגברת ספייה בת חוייאי (רצון אלוהים עליה) היא ספייה בת חוייאי בן אח 'טבּ , היחוס שלה מגיע לאהרון הנביא, אחיו של הנביא מושה עליו השלום . היא אומרת : " הייתי האהובה ביותר לאבא שלי ולדודי אבי יאסר , בכל מקרה ופגשתי אותם עם שאר ילדיהם היו מזניחים אותם ומקרבים אותי . ביום שבו היגר הנביא מוחמד עליו השלום , והגיע למדינה , הלכו אבי ודודי אליו בבוקר , וחזרו בערב עייפים על פניהם הצטיירו סימני התבוסה , רצתי לעברם כהרגלי , אבל הם הזניחו אותי מרוב הצער . שמעתי דודי אבי יאסר שואל אבי : אתה בטוח שהוא הנביא המבושר ? אבי ענה לו , כן הוא . הוא שאל אותו עוד : אתה בטוח כי הוא אשר נזכר בספרי הקודש ? אבי ענה לו : כן הוא . אז שאל , מה לעשות עכשיו ? אבי אמר : הוא יהיה לי לאויב לנצח! ".
ניעוריה ותחילת דרכה תאריך לידתה של הגברת ספייה בת חוייאי לא ידוע בדיוק , אולם היא נולדה בקרב שבט אל-ח'זרג באל-מדינה , אביה היה חוייאי בן אח'טב אחד ראשי הקהילה היהודתית בח'ייבר, אמא שלה היא ברה בת סמואל . ספייה היתה בעלת כבוד ומעמד גבוה , והיתה יהודיה . ההיסטוריונים אומרים כי ספייה בת חוייאי היתה בעלת אישיות מנומסת , סבלנית , מכובדת , ובעלת מידות תרומיות .
חייה לפני האיסלאם הגברת צ 'פייה בת חוייאי היתה בעלת מעמד גבוה בין נשות קהילתה , היא נישאה פעמיים לפני האיסלאם . הפעם הראשונה היא נישאה לשלאם אבן משלם , הלוחם והמשורר של השבט , היא נפרדה ממנו , ונישאה לפעם השנייה לקינאנה אבן אל-רביע אבן אבי אל-חקיק אל-נצ'רי , בעל מצודת אל-קמוץ , המצודה החזקה ביותר של היהודים בזמן הזה . הוא נפטר בקרב ח'ייבר .
הפגישה עם הנביא עליו השלום לאחר הבגידה של היהודים במוסלמים בקרב אל -ח'נדק (החפירה), הם גורשו מן אל-מדינה , רובם עברו לח'ייבר , שם ישבו שבטים יהודים אשר החלו לקשור קשרים נגד הנביא עליו השלום , ונגד האיסלאם והמוסלמים . ח 'ייבר נעשתה למקום שממנו נובעת האיבות נגד האיסלאם . היהודים שם כרתו ברית עם שבטי ג'טפאן להוות חזית מאוחדת נגד המוסלמים . הברית הזה הדאיג את המוסלמים , הם יצאו להילחם בח'ייבר , שם נחלו ניצחון מרשים , הם הסכימו להשאיר את הגברים לעסוק באדמות שלהם , ושבו כל הנשים של השבט , מביניהן היתה ספייה בת חוייאי . בחזרה למדינה , עברו השבויים על שדה הקרב , שבו נהרגו רבים מן השבט של ספייה , אחת הנשים צרחה למראה ההרוגים , הנביא עליו השלום כעס מזה , והורה לספייה לעמוד מאחוריו , ושם את הבגד שלו עליה , כדי לא תראה את ההרוגים , בני השבט שלה .
נאמר כי אחד המוסלמים ( דחיה ) בא לנביא מוחמד עליו השלום , ובקש ממנו להעניק לו אחת השבויות , הנביא הורה לו ללכת ולבחור לעצמו אחת השבויות . האיש בחר בספייה , אולם אחד האנשים בא לנביא ואמר לו : אתה אמרתָ לדחייה לקחת את ספייה? הנביא עליו השלום ענה לו : כן . האיש אמר : הוי נביא אלוהים , האישה הזו היא ספייה בת חוייאי , בעלת המעמד הגבוה, והגברת של בני אל-נדיר וקורייט'ה , ואנחנו רואים שהיא לא ראויה לו , קח אותה לאישה . הנביא הורה לדחייה להחזיר אותה , ולבחור באישה אחרת , הוא שיחרר אותה משבי , ונשא אותה לאישה . ההיכנסות לאיסלאם כהרגלו , לא ניסה הנביא עליו השלום להכריח את ספייה להיכנס לאיסלאם , הוא העמיד אותה בפני בררה לבחור בין ההיכנסות לאיסלאם לבין ההישארות על היהדות . הוא אמר לה אם תישארי ביהדות אני אשחרר אותך , ואם תיכנסי לאיסלאם אני אשא אותך לאישה , היא בחרה באיסלאם מתוך רצון צודק .
היא סירבה להתחתן בח 'ייבר , ובקשה מן הנביא עליו השלום להתחתן רחוק משם , כי היא חששה מלהתחתן במקום הקרוב מן היהודים , הם התחתנו באזור אל-צ'הבּאא .
שם היתה החתונה , אום סוליים הכינה אותה ליום הזה , היא יפתה אותה לחתונה . הנביא העניק לה משרתת כמוהר שלה . ועשה לה מסיבה לחתונה , אפילו היא שכחה את תנאי השבי שלה והלחימה בשבט שלה .
כשנכנס הנביא עליו השלום לחדר שלה לפעם הראשונה , היא סיפרה לו כי ביום החתונה שלה עם קינאנה אבן אל-חקיק היא ראתה חלום שבו נפל הירח בגלימה שלה, היא סיפרה את זה לקינאנה , הוא נזף בה ואמר , נראה שאת מקווה שתתחתני למוחמד שבח'גאז , והרביץ לי .
היחסים בינה לבין נשות הנביא עליו השלום * נודע לספייה כי חפצ'ה אישתו של הנביא עליו השלום כינתה אות ( בת היהודי) , היא ירדה בבכי , פתאום נכנס הנביא עליה ושאל אותה : למה את בוכה ? היא אמרה לו מה קרה . הוא אמר לה , את גם בתו של נביא ( הוא מתכוון לאהרון שהוא מצאצאו ) ודודך נביא ( הוא מתכוון למשה הנביא אחיו של אהרון ) , ובעלך הוא נביא . אז על מה מתגאה חפצ'ה ? הוא אמר לחפצ'ה עליך להצטייד ביראת אלוהים .
* זייד בן אסלם סיפר כי ביום מותו של הנביא עליו השלום , היא ישבה לצד המיטה שלו , ואמרה מרוב הצער , קיוויתי זה אני ולא אתה נביא אלוהים , שאר הנשים קינאו בה , אולם הנביא עליו השלום הבין את זה והגיב עליהם , היא צודקת . ולאחר מותו עליו השלום היא איבדה הבטחון .
* בעידן הח'ליף עומר בן אלח'טאבּ , העלמה של ספייה הודיעה לו כי ספייה , אוהבת יום השבת כמו היהודים , ומבקרת ביהודים . עמור שאל אותה אם זה נכון ? היא ענתה לו : אלוהים החליף עלי יום שבת ביום שישי , אולם היהודים הם בני עמי , ואני מבקרת בהם בגלל קרבת הדם . הוא בירך אותה . והיא שיחררה את העלמה שהודיעה לו על זה .
זה היה מקרה יותר חשוב בחייה של ספייה , שידעה שהאיסלאם לא אוסר עליה לבקר בבני עמה , ולקרב אותם .
היא ( רצון אלוהים עליה ) סיפרה את החדית'ים של הנביא עליו השלום , ויש לה עשרה חדיתים בספרי החדית' המפורסמים. נפטרה בשנת 50 ( לפי הספירה האיסלאמית ) , בעידן הח'ליף מעאוויה בן סופייאן , ונקברה ב- אלבקיע , שבו נקברו כל נשות הנביא עליהן רצונו של אלוהים .